TT Gaskets sai Pirkanmaan vientipalkinnon 2023

Vuodesta 1968 myönnetty vientipalkinto jaettiin Tampereen kauppakamarin syyskokouksessa 20. marraskuuta.

Aleksi Arpiainen

Kuva: Päivi Eskelinen, Tampereen Kauppakamari

TT Gaskets on saanut Pirkanmaan vientipalkinnon 2023. Palkinto myönnetään yritykselle, joka suuntaa vahvasti kansainvälistymiseen, vientiin ja uusien markkinoiden avaamiseen. Tampereen nuorkauppakamarin perustama palkinto on jaettu vuodesta 1968 lähtien, ja vuodesta 2011 se on myönnetty yhteistyössä Tampereen kauppakamarin kanssa.

– Olemme erittäin otettuja kunniasta tulla valituksi vientipalkinnon saajaksi. Pirkanmaalla on poikkeuksellisen paljon erinomaisia vientiä tekeviä yhtiöitä, jotka yhdessä rakentavat alueemme hyvinvointia sekä tuovat ärsykkeitä ja ideoita yhtiöiden edelleen kehittämiseksi entistä mielenkiintoisimmiksi työpaikoiksi, TT Gasketsin toimitusjohtaja Aleksi Arpiainen kertoo.

Palkintoraadin mukaan TT Gaskets on kansainvälinen kasvuyhtiö, joka pyrkii ennakkoluulottomasti laajentamaan viennin osuutta liikevaihdostaan. Yrityksen tuotteet ja palvelut ovat pirkanmaalaisen teollisen insinööritaidon jatkumoa, ja niille on maailmanlaajuista kysyntää. Raati kiittää erityisesti viennin kasvattamisen mukaan ottamista yrityksen strategiaan. Strategiaa on jo toteutettu palkkaamalla uusia henkilöitä viennin ja kansainvälistymisen toimintoihin sekä uusilla markkina-avauksilla.

Tiukka kilpailu kannustaa kehittymään

Vuonna 2022 TT Gasketsin noin 20 miljoonan euron liikevaihdosta yli 40 prosenttia tuli viennistä. Vientiä on 50 maahan, joista merkittävimmät ovat Hollanti, Ruotsi, Saksa, Ranska, Kiina, Yhdysvallat ja Kanada. Tavoitteena on viennin kasvattaminen 60–65 prosenttiin vuoteen 2026 mennessä.

– Yhtiömme vientimyynti on alkanut jo 1960-luvulla Ruotsista ja Hollannista. Koen, että sillä on ollut merkittävä rooli yhtiömme kehittämisessä kohti alamme eurooppalaista huippua. Tiukka kansainvälinen kilpailu haastaa ja kannustaa kehittämään toimintaa jatkuvasti. Paikalleen ei voi koskaan jäädä, vaan uutta pitää kokeilla ja kehittää rohkeasti ja yhdessä muiden kanssa, Aleksi Arpiainen pohtii.

Sata henkeä työllistävän yrityksen pääkonttori ja tehdas sijaitsevat Tampereella Jankan kaupunginosassa. TT Gasketsilla on tytäryhtiö Ruotsissa, ja toinen tytäryhtiö on perusteilla Saksaan. Myös sijoittautumismahdollisuuksia Yhdysvaltoihin tutkitaan yhteistyössä Kalifornian yliopiston kanssa.

TT Gaskets on kansainvälinen myös henkilöstöltään, jossa on edustettuna kahdeksaa eri kansallisuutta. Yritys on kehittänyt viime aikoina aktiivisesti kansainvälistä rekrytointiosaamistaan ja ulkomaalaistaustaisten työntekijöidensä kotoutumista muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

– Teollinen myynti ja etenkin vientimyynti on viime vuosina kehittänyt entistä tiimimäisemmäksi. TT Gasketsilla olemme pyrkineet viime vuosina vahvistamaan myyntiä tukevia ja siihen osallistuvien henkilöiden osaamista ja muodostaneet uusia rooleja niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Entistä tiiviimpi ja nopeatahtinen yhteispeli asiakkaiden ilostuttamiseksi on myös vaatinut uusia toimintamalleja ja tietojärjestelmiä. Jatkuvat ja suunnitelmalliset panostuksemme kestävään kehitykseen ovat myös tulleet huomatuksi. Ne ovat toimineet erinomaisena avaajana uusiin asiakkuuksiin, Arpiainen summaa.