TT Gasketsille huipputulos EcoVadis-kestävyysarvioinnissa

EcoVadis Silver Badge

TT Gaskets on sijoittunut maailman parhaaseen kärkeen EcoVadis-kestävyysarvioinnissa. Päihitimme verrokeistamme yli 80 prosenttia ja sijoituimme parhaan seitsemän prosentin tuntumaan. Sijoitus on hopeamitalin arvoinen kansainvälisen EcoVadis-yhtiön luokittelujärjestelmässä. Kestävyysarviointi toteutettiin TT Gasketsilla nyt toista kertaa, ja tuloksemme parani selvästi edelliskerrasta.

– Oikeanlaisen tiivisteen käyttäminen on jo itsessään ympäristöteko. Pyrimme tuotteillamme maksimoimaan asiakkaidemme hiilikädenjälkeä eli positiivisia ympäristövaikutuksia. Tavoitteemme on tiiviimpi maailma tiiviste kerrallaan, kuvaa TT Gasketsin LEAN- ja laatupäällikkö Matti Järvinen.

Prosessissa hyvä voi olla luonnossa paha. Tiivisteemme pitävät prosessissa hyödylliset tai välttämättömät aineet poissa luonnosta, minne ne eivät kuulu.

Pitkän tähtäimen vastuullisuusinvestoinnit tuottavat tulosta

Meillä TT Gasketsilla ei ole haluttu tarttua hiilijalanjäljen kompensointiin rahallisesti, vaan olemme mieluummin sitoutuneet pitkän tähtäimen vastuullisuusinvestointeihin. Jotkut kestävistä ratkaisuista ovat hintavia satsauksia, jotka maksavat itsensä takaisin vasta ajan kuluessa. Konkreettinen esimerkki tästä ovat pakkaamisessa käyttämämme kierrätettävät ja helppokäyttöiset materiaalit. Pakkaamisen uudistaminen oli merkittävä panostus. Toisaalta, kun optimoimme pakkaamisen, kuljetettavana eivät ole puulavat tai muovi, vaan itse tuotteet. Lisäksi TT Gasketsilla on kaksi aurinkovoimalaa, ja kolmas on tekeillä. Parhaimmillaan aurinkoisina kuukausina aurinkovoimalla tuotetaan kaikki tehtaamme tarvitsema sähkö.

Kestävyysnäkökulma läpileikkaa TT Gasketsin toimintaa ympäristövaikutusten lisäksi sosiaalisilla ja hallinnollisilla tasoilla. Kestävät valinnat vahvistavat kilpailukykyämme.

– Materiaalien parempi hyödyntäminen tarkoittaa vähemmän päästöjä ja jätteitä. Työntekijöistä huolen pitäminen ja hyvä johtaminen sujuvoittavat työntekoa. Yrityksen taloudesta huolehtiminen varmistaa sen, ettei meidän tarvitse tehdä hätäisesti pakottavia asioita.

– Tartumme uusiin hankkeisiin rohkeasti, kun tunnistamme mahdollisuuksia tehdä asioita viisaammin. Tiedostamme muutokset kansainvälisessä kehityksessä ja asiakkaidemme tarpeissa. Opimme jatkuvasti uutta ja kehitämme ratkaisuja näihin kysymyksiin.

Säännökset tiukentuvat tulevaisuudessa – olemme jo askeleen edellä

EU:n kestävyysraportoinnin direktiivi tiukentuu ja uusi raportointivelvollisuus astuu voimaan 2025.

Osa asiakkaistamme edellyttää raportointia jo nyt. TT Gaskets haluaa olla vastuullinen toimija ja suunnannäyttäjä jo ennen kuin lainsäädäntö siihen pakottaa.

EcoVadis-arviointiin osallistuva yritys saa tulosraportin lisäksi kattavan listauksen kehityskohteista, joiden avulla omaa toimintaa voi tarkastella kriittisesti. Järvinen korostaa, että arviointimenestyksestä huolimatta yritysvastuun kehittäminen ei ole kertaluontoinen saavutus, vaan jatkuva matka. Tavoitteena häämöttää täysi hiilineutraalius vuonna 2027. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta Järvisen mukaan saavutettavissa vuosittaisten välitavoitteiden avulla.

– Ensimmäinen tavoitteemme on nollata oman toimintamme päästöt ja minimoida sähköstä ja lämmityksestä koituvat päästöt tuottamalla oma energiamme. Kaikista päästöistä emme pääse täysin eroon, mutta aluksi laitamme oman pesämme kuntoon asioissa, joihin pystymme vaikuttamaan. Sen jälkeen mietimme, miten epäsuorat ja välilliset päästöt saadaan minimoitua.

Mikä on EcoVadis?