80 vuotta tiivisteitä: Digitalisaatio ja tuotannon modernisointi siivittivät kansainvälistä kasvua

Matti Arpiainen
Matti Arpiainen. Kuva: TT Gaskets

1980-luvulla perheyrityksen soihtu siirtyi Jussi Arpiaiselta seuraavalle sukupolvelle. Matti Arpiaisen valttikortteja yrityksen kehittämisessä olivat tarkka taloudenpito, tuotantotekniikan modernisointi sekä tuotteiden korkea ja tasainen laatu. Hän toi mukanaan myös ammattijohtamisen idean sekä rohkeat, kaukonäköiset investoinnit ja vientiponnistelut.

1980-luvulle tultaessa arkistokansioiden tuotannosta oli kehittynyt Tampereen Tiivisteteollisuuden vahva tukijalka konetiivisteiden sekä levy- ja lankapuristimien tuotannon ohella. 1987 yrityksessä toimitusjohtajana aloittanut Matti Arpiainen vastasi aluksi mappilinjasta ja keskittyi työssään tuotannon ja markkinoinnin kehittämiseen. Tarkkana talousmiehenä Matti osoitti hallitsevansa taloudelliset riskit. Jankaan siirtynyt tehdas modernisoitiin rivakasti. Ostetulla maapalalla varattiin laajennusmahdollisuus perustehtaan yhteyteen, mikä olikin perusteltua kaukonäköisyyttä.

Muuttuvassa maailmassa ei selvitty ilman takaiskuja. Vuonna 1985 raju tulipalo tuhosi valmiit tuotteet ja osan raaka-aineista. Onneksi asiakkaat ymmärsivät force majeure -tilanteen, ja uudet tuotteet saatiin lopulta matkaan. Uhkia tuli myös ulkopuolelta. Ruotsalainen Esselte-konserni hankki omistukseensa mappitehtaita eri puolelta Eurooppaa ja teki ostotarjouksen myös Tampereelle. Pitkään harkittu myynti toteutui lopulta vuonna 1987, ja yrityksen painopiste siirtyi ainoastaan tiivisteiden valmistukseen. Palveluvalikoima laajeni myöhemmin suunnitteluun ja testaukseen.

Vienti vetämään sinnikkäällä jalkatyöllä

Merkittävät panostukset tuotantoteknologiaan alkoivat 1990-luvun taitteessa. Digitalisaatio tuli osaksi tuotantoprosessia ja vähensi hukkapaloja, mikä tuotti merkittäviä säästöjä tuotantokustannuksissa. Vientiin panostettiin työtä ja aikaa Matin matkustaessa myyntimiehenä ympäri Eurooppaa.

2000-luvulla investoinnit jatkuivat. Tuotannon painopiste oli metallitiivisteissä, minkä tueksi hankittiin kaksi isoa laserleikkuria ja niiden tueksi isokapasiteettinen CNC-sorvi. Vesileikkuuympäristö uudistui uudella abrasiivileikkurilla. 2000-luku asetti työmukavuudelle uusia vaatimuksia: työergonomia parani erityistyöfysioterapeutin palveluilla ja kuituyhteydet paransivat tiedonsiirtoa. Uudet tilat ja kantatilojen mittavat remontit tekivät työympäristöstä miellyttävämmän. Kehitimme tehtaamme työolot OHSAS 18001 -sertifikaatin mukaiselle korkealle tasolle huomioiden ensisijaisesti työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden. Periaate vastata jatkuvasti työolojen muuttuviin tarpeisiin ja vaatimuksiin on leimannut tekemistämme aina.

Kuva: Jukka Jokinen

Vuonna 1998 saavutetun laatusertifikaatti ISO 9001:n pohjalta kehitimme teknistä ja toiminnallista laatuamme eteenpäin ja rakensimme asiakkaille uudenlaista luottamusta. Laatusertifikaatin kumppaniksi saatiin muutama vuosi myöhemmin ympäristösertifikaatti ISO 14001, ja vuonna 2016 meidät valittiin vuoden alihankkijaksi.

Matti Arpiaisen sanoin ”viisaalla miehellä on yhtä aikaa sekä vyö että henkselit.”

Lue historiasarjamme seuraavasta osasta, miten vastaamme tulevaisuuden haasteisiin!

Lähde: Kalle Mäkelä. Tiiviisti ajassaan – Tampereen Tiivisteteollisuus Oy 1943–2018.