80 vuotta tiivisteitä: Uudistuva yritys on aina askeleen edellä aikaansa

Kolmas sukupolvi jatkoi perheyrityksen ruorissa, kun Aleksi Arpiainen aloitti TT Gasketsin toimitusjohtajana voimakkaan globalisoitumisen aikakaudella. Jo aiemmin merkittävästä viennistä on tullut entistäkin tärkeämpää. TT Gasketsilla on nykyisin nelisenkymmentä vientimaata ja määrän odotetaan vain kasvavan. Robotiikka ja tietotekniikka kehittyvät ja vaikuttavat vahvasti tuotantoon sekä tuotevalikoimaamme.

Aleksi Arpiainen

Tulevaisuutta ja sen tuomia väistämättömiä muutoksia ei voi kohdata tyhjin käsin. Konekannan investointejamme ohjaa tavoite leikata tiivisteitä yhä nopeammin, tarkemmin ja turvallisemmin. Uusi 3000 neliömetrin lisäsiipi aurinkopaneeleineen on tehnyt tuotannosta entistä nykyaikaisempaa, tehokkaampaa ja ympäristöystävällisempää.

TT Gasketsin henkilöstömäärä on kasvanut vuosien saatossa 90 työntekijään ja toimihenkilöön. Myös työntekijöiden muuttuvat tarpeet on huomioitu: työtiloja on sekä laajennettu että kehitetty yhteisöllisempään suuntaan. Tulevaisuuden osaajien saatavuutta olemme varmistaneet yhteistyöllä ammatillisten oppilaitosten kanssa.

TT Gasketsin aurinkovoimalan laajennus saatettiin valmiiksi elokuussa 2022. Kuva: Solnet

Laadukas koulutus tukee vahvaa teollisuutta

Toimitusjohtaja Aleksi Arpiaisen mielestä Tampere on edelleen hyvä kotipesä TT Gasketsille. Kaupunki on koko Suomen solmukohta, josta on erinomaiset yhteydet ympäri Suomen ja yhtiön asiakkaiden luo 40:een eri maahan.

TT Gasketsilla on ollut kunnia olla osa Tampereen vertaansa vailla olevaa teollisuushistoriaa. Samalla iloitsemme nöyrästi siitä, että saamme olla mukana rakentamassa Tampereen entistäkin vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta sekä hyvinvoivaa ja dynaamista seutukuntaa.

Tampereen koulutustarjonta ammatti- ja korkeakouluineen palvelee monipuolista teollista kokonaisuutta hyvin. Kunhan teollisuuden tulevaisuuden tarpeet saadaan entistäkin paremmin ja yhdessä ennakoiden ammatti- ja korkeakoulujen tulevien koulutusohjelmien sisällöiksi, seudun teollisuus saa jatkossakin erinomaisia työntekijöitä ja koko Pirkanmaa pystyy kehittymään älykkäiden ratkaisujen avulla edelleen.

Älykkäitä tiivisteitä tulevaisuuden tarpeisiin

Tekninen kehitys on mahdollistanut uusia avauksia, kuten esimerkiksi seisakkipalvelumme, jossa tiivistetehdas on helppo siirtää työkaluineen ja tuotevarastoineen asennuskohteen läheisyyteen. Uudet älyominaisuuksilla varustetut tiivisteet puolestaan ilmoittavat itse vaihtotarpeestaan.

Teknisen kehityksen rinnalla myös asiakassuhteemme syvenevät. Tuotteet suunnitellaan nykyisin alusta loppuun asiakkaan kanssa yhteistyössä. Asiakkaita auttamalla pysymme askeleen edellä kilpailijoita, sillä kun asiakkaat menestyvät, menestyy myös yrityksemme. Jo perustaja Sulo Arpiaisen ajoista tutut valppaus ja aloitteellisuus ovat käyttökelpoisia ominaisuuksia tänäkin päivänä. Tuntosarvet ovat ojossa, jotta meillä osataan aina toimia oikein oikealla hetkellä.

Tulevaisuuden tavoitteenamme on kasvaa johtavasta pohjoismaisesta tiivistevalmistajasta Euroopan johtavaksi itsenäiseksi tiivistetuotteiden ja -palveluiden toimittajaksi. Tahdomme olla tulevaisuudessakin tavoiteltu tuotekehityspartneri asiakkaille ympäri maailman. Tuotanto- ja toimintatavat ovat aina strategisia valintoja. Samat ajatukset yrityksen johtamisessa toistuvat läpi aikojen ja sukupolvien: hyvät tuotteet, usko omaan osaamiseen ja tuotannon joustavuus merkittävänä kilpailuvalttina.

Tiivisteiden tarpeelle ei näy loppua. Erillisellä tasotiivisteellä on edelleen etuja ja ominaisuuksia, joille ei ole korvaajaa. Kuten oikeasta materiaalista tehty, mittatarkka tasotiiviste, myös TT Gaskets aikoo säilyttää paikkansa alan eturivissä.

Keväällä 2023 uuden ulkokuoren saaneet seisakkikonttimme vastaavat teollisuuden tiivistetarpeisiin paikan päällä ja käden käänteessä kaikenlaisten tuotantoseisahdusten aikana.

Lähde: Kalle Mäkelä. Tiiviisti ajassaan – Tampereen Tiivisteteollisuus Oy 1943–2018.