”Uskon elämänmittaiseen oppimiseen” – Yrittäjäneuvos Matti Arpiainen 50 vuotta TT Gasketsilla

Matti Arpiaisella on syytä juhlaan. Tasavallan presidentti myönsi TT Gasketsin toimitusjohtajana 1980-luvulta 2010-luvun loppuun toimineelle Arpiaiselle vuodenvaihteessa yrittäjäneuvoksen arvonimen. Lisäksi perheyrityksen leivissä vuonna 1972 aloittaneella Arpiaisella tuli huhtikuussa 50 palvelusvuotta täyteen.

– Olin tosin jo kymmenen vuotta sitä ennen pyörinyt tehtaalla niin sanotusti lapsityövoimana. Ensimmäinen oikea työpaikkani oli 15-vuotiaana Tampereen Trikoolla, jossa olin yhden kesän taittelemassa naisten alusvaatteita. Siitä ei kehdannut puhua koulukavereille! Arpiainen nauraa.

Siipilakkaa Suomi-filmeistä

TT Gasketsin historia alkaa vuodesta 1943, jolloin Väinö-Kustaa Järvinen sekä Arpiaisen veljekset Eino ja Jussi perustivat sotakaluston varaosia ja tiivisteitä valmistavan yrityksen. Keksijäluonteinen Jussi, Matin isä, oli kunnostautunut asepalveluksessa innovoimalla muun muassa neuvostolähtöisiin panssarivaunuihin öljypohjan ja pakoputken tiivisteitä.

– Isä oli kekseliäs mies, ja hän kehitteli muun muassa Kannaksen taisteluissa käytössä olleen saapasrasvakorvikkeen. Toinen hänen keksinnöistään oli lentokoneiden puusiipien lakka, jonka valmistukseen tarvittu selluloidi saatiin sulattamalla vanhoja Suomi-filmejä. Isä sanoikin aina tehneensä kauhean teon Suomen kulttuurille, mutta sota on sotaa, eikä hätä lue lakia, Matti Arpiainen kertoo.

Sodan jälkeen yritys ryhtyi valmistamaan tiivisteitä pellonraivaustyössä tarvittaviin raskaisiin ajoneuvoihin. Loppu on niin sanotusti historiaa: nopeasti kasvanut Tampereen Tiivisteteollisuus tuli tunnetuksi innovatiivisena yrityksenä, jolla on kyky ratkaista asiakkaidensa ongelmat nopeasti ja valmistaa tiivisteitä materiaalista kuin materiaalista.

Osaamista ulkomailta

Päästyään opiskelemaan Vaasan kauppakorkeakouluun Matti Arpiainen ei ajatellut enää palaavansa isänsä yritykseen. Toisin kuitenkin kävi, ja Matti päätyi ensin johtamaan yrityksen mappi- ja kansioliiketoimintaa.

– Hain opiskeluaikoina Saksasta ja Hollannista oppia kansainvälisestä kaupasta ja siitä, mistä monipolvisessa perheyrittäjyydessä on todella kysymys: osaamisen kartuttamisesta ja siirtämisestä jälkipolville. Olen aina kehottanut kaikkia työntekijöitämme pitämään silmänsä auki, kun he matkustavat missä tahansa päin maailmaa. Ennen puhuttiin negatiiviseen sävyyn teollisuusvakoilusta, nykyään toisilta oppiminen ja osaamisen jakaminen on yleisesti hyväksytty toimintamalli, Arpiainen pohtii.

Keskiössä ihmiset ja koneet

Sukupolvenvaihdos Jussi Arpiaiselta Matti Arpiaiselle tapahtui 1980-luvun puolivälissä. Matti Arpiaisen toimitusjohtajakaudella vienti laajeni voimakkaasti ja TT Gasketsin toiminta kasvoi maailmanlaajuiseksi.

– Kun tulin ruoriin, halusin automatisoida tuotantoa ja löytää meille kilpailuvaltin, jolla erottuisimme joukosta pohjoismaisilla markkinoilla. Tanskassa vastaan tuli mullistava teknologia: tiivisteiden vesileikkaus. En ollut ensin uskoa koko konseptia todeksi, vedellä leikkaaminen kuulosti ihan tieteisfiktiolta. Pääsin kuitenkin näkemään tekniikan omin silmin ja totesin, että tässä on tiivistevalmistuksen tulevaisuus. Vesileikkaus on edelleen TT Gasketsilla keskeisimpiä valmistusmenetelmiä, Arpiainen muistelee.

Matti Arpiainen on vienyt pitkällä urallaan suomalaista tiivisteosaamista kaikille mantereille. Arpiaiselle kertyi 1980–90-luvuilla tuhansia ajokilometrejä ristiin rastiin Eurooppaa myyntityön parissa yhdessä työpari Jukka Sunilan kanssa. Ikiliikkujaa on halki uran ajanut kaksi kantavaa teemaa: ihmiset ja koneet.

– Uskon elämänmittaiseen oppimiseen. Olen opiskellut työn ohessa milloin mitäkin ja halunnut aina työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, joilta voin oppia jotain. Lisäksi olen loputtoman kiinnostunut erilaisista koneista, tekniikoista ja mekaniikasta, Arpiainen kertoo.

Työrauha seuraavalle polvelle

TT Gaskets on perheyritys paitsi omistuspohjaltaan myös työntekijöiltään: tätä nykyä valmistushallissa työskentelee kymmeniä vuosia sitten taloon tulleiden lisäksi näiden lapsia, puolisoita ja sisaruksia. Matti Arpiainen luovutti ohjat seuraavalle polvelle vuonna 2018, kun hänen pojastaan Aleksi Arpiaisesta tuli yrityksen toimitusjohtaja. Matti jatkaa edelleen hallituksen puheenjohtajana ja on vastuussa esimerkiksi TT Gasketsin tulevasta aurinkovoimalahankkeesta.

– Minulle oli selvää, että Aleksille tulee antaa työrauha, kun hän astui johtoon. Perheyrityksissä voi käydä niin, että väistyvä polvi käyttää yhä kulisseista valtaa ja vetää mattoa nuorempien alta. Aleksi on osoittanut olevansa nykyaikainen johtaja, jolla on vahva visio tulevaisuudesta. Siihen ei minun parane mennä sörkkimään, Matti nauraa.