Tiivisteiden takana | Asiantuntija haastattelussa: Haasteista pitävä konkari on ikuinen oppija

Arvostettu työntekijämme ja tärkeä kollegamme Jukka Sunila menehtyi kesäkuussa 2022. Kaipauksemme on suuri, ja haluamme muistaa ja kunnioittaa Jukkaa monin tavoin. Hänen vahva asiakaspalveluhenkisyytensä elää perintönä siinä tavassa, jolla me palvelemme asiakkaita.
– kollegat TT Gasketsin työyhteisössä

Jukka Sunila

2.5.2022

Avainasiakkuusjohtaja Jukka Sunila on yksi TT Gasketsin pitkäaikaisimmista työntekijöistä, sillä hän on ollut talossa yli 40 vuotta. Vuosien varrella on kertynyt valtavasti hiljaista tietoa, jota hän jakaa nuoremmille kollegoilleen. Asiakkailleen Jukka toimii usein ongelmanratkaisijana.

– Toimihenkilöistä olen ollut pisimpään talossa. Olen nähnyt paljon, mutta eräs mottoni on, että joka päivä voi oppia jotakin uutta, konkari sanoo.

Raumalla syntynyt ja nuoruutensa Turussa asunut Jukka muutti työn perässä Tampereelle vuonna 1979. Vuotta aiemmin hän oli valmistunut Turun teknillisestä opistosta koneenrakennusinsinööriksi.

– Olen ulospäinsuuntautunut ja haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä sekä tavata uusia asiakkaita. Tämä toteutui tuolloin uudessa työssäni myynti-insinöörinä, Jukka kertoo.

Tiivisteratkaisuja tehtaiden tarpeisiin

Alkuvuosina Jukan työ oli myyntiä kotimaassa. 1980-luvulla Tampereen Tiivisteteollisuus (TT Gaskets) aloitti viennin Ruotsiin ja 1990-luvulla Keski-Eurooppaan. Samalla myyntiosaston henkilöstömäärä kasvoi ja myyjien työstä tuli tiivisteratkaisujen myyntiä.

– Meillä on nykyään aiempaa suurempi rooli, ja teemme yhteistyötä esimerkiksi tehtaiden suunnittelijoiden kanssa jo projektien alkuvaiheessa. Tiivisteratkaisuiden on oltava kilpailukykyisiä, joten talousosaamistakin tässä työssä tarvitaan.

Jukka matkustaa työnsä puolesta paljon Euroopassa ja Aasiassa. Ennen koronapandemiaa matkapäiviä kertyi useina vuosina yli sata. Iso osa hänen asiakkaistaan on moottoritehtaita, ja TT Gaskets on mukana, kun tehtaissa kehitetään uusia moottorityyppejä. Kehitystyöhön osallistuminen vie koko yritystä eteenpäin.

– Parasta työssäni on, että se tarjoaa jatkuvasti uusia haasteita ja mahdollisuuksia tutustua erilaisiin kulttuureihin. Asiakassuhde alkaa usein siitä, että ratkaisen jonkin ongelman, kuten vuodon. Minua kannustavat eteenpäin tilanteet, joissa toteamme asiakkaan kanssa, että suunnittelemani ratkaisu on onnistunut. Ilokseni pääsen usein myös konkreettisesti näkemään, miten kaikki lopulta toimii.

Investointeja sekä koneisiin että ihmisiin

Kun Jukka tuli töihin Tampereen tiivisteteollisuuteen, toimitusjohtajana oli Jussi Arpiainen. Jussin saappaissa jatkoi myöhemmin hänen poikansa Matti Arpiainen ja sen jälkeen Matin poika Aleksi Arpiainen.

– Johto on aina ollut kannustava sekä arvostanut työntekijää, ja uralla eteneminen on kohdallani tapahtunut luontaisesti. Nostan hattua sille, että yhtiö on ollut hyvin innovatiivinen koko ajan. Toimitusjohtajat ovat halunneet investoida uusiin koneisiin ja laitteisiin sekä itse tehtaaseen ja henkilöstöön.

Jossakin vaiheessa lähivuosien aikana Jukka jää eläkkeelle. Sitä ennen hän pyrkii siirtämään hiljaista tietoa etenkin kollegoilleen vientitiimissä.

– Katson positiivisin mielin tulevaan. Pidän lukemisesta ja ulkoilemisesta ja haluan matkustella vaimoni kanssa. Olen matkustanut aika paljon Kiinassa, mutta sinne olisi kiva palata vapaa-ajalla, hän suunnittelee.