TT Gasketsin tuotantoautomaatio otti jälleen harppauksen – Siirtopäämeisti tuo tarkkuutta ja nopeutta sarjatuotantoon

Siirtopäämeisti

TT Gasketsin viimeisin askel automaation saralla on heinäkuun alussa tuotantoon otettu Schön+Sandtin valmistama siirtopäämeisti, joka tuo entistäkin parempaa tarkkuutta ja nopeutta tiivisteiden sarjatuotantoon. Investointi on luontevaa jatkoa vuodenvaiheessa hankituille yhteistyörobotille ja automatisoidulle sorvisolulle.

– Meistileikattujen tuotteiden kysyntä on viime vuonna kasvanut huomattavasti etenkin kannettavien sähkökäyttöisten työkalujen piirissä. Uusi meisti soveltuu joustavasti erilaisten pehmeiden ja metallivahvikkeisten materiaalien kuten grafiitin, polyuretaanin ja kuitumateriaalien leikkaamiseen, tuotantopäällikkö Teemu Piipponen kertoo.

– Jossain vaiheessa näytti jo siltä, että meistileikkaus on tuotantotapana poistumassa valikoimastamme, mutta juuri nouseva kysyntä sekä uudet aluevaltauksemme Pohjois-Amerikassa antoivat alkusysäyksen uudelle investoinnille, hankintapäällikkö Teemu Sillanpää jatkaa.

20-kertaista tuotantotehoa

Materiaalisyöttö meistiin tapahtuu automaattisesti kobotin avulla. Kuljetinhihna vie levy- tai rullamateriaalia automaattisesti eteenpäin leikkuualueelle, jossa 360 astetta pyörivä leikkuupää leikkaa tiivisteet ohjelmoidusti. Uusi meisti kykenee 500 kilonewtonin leikkuuvoimaan, ja sillä voi leikata jopa 1500 millimetriä leveitä materiaaliarkkeja.

Tuotteet siirtyvät leikkuun jälkeen hihnalla purkupäähän, josta ne poimitaan jälkikäsittelyyn joko käsin tai koneellisesti. Myös purkupään toimenpiteitä on tarkoitus automatisoida lähitulevaisuudessa.

Siirtopäämeisti tuo aiempiin meistikoneisiin verrattuna jopa 20-kertaisen tuotantotehon. Uuden meistin ja jo aiemmin keväällä käyttöön otetun merkkauslinjan myötä TT Gasketsilla on nyt ainutlaatuisen laaja kokonaisuus tuotannon automatisointiin.

– Tällä noin puolen miljoonan euron investoinnilla korvataan liki 40 vuotta vanha automaattimeistimme. Kyseessä on äärimmäisen tarkka kone, jonka 0,2 millimetrin toistotarkkuus on aivan omaa luokkaansa aiempaan nähden, Teemu Sillanpää summaa.