Kobotti ja sorvisolu tuovat nopeutta, tarkkuutta ja joustavuutta metallitiivisteiden tuotantoon

Pitkään valmisteltu investointiprojekti päättyi vuodenvaihteessa, kun yhteistyörobotti ja automatisoitu sorvisolu saatiin osaksi TT Gasketsin tuotantoa. Tuttavallisemmin nimiä Aino ja Ilmarinen tottelevat tuotannon tehostajat tuovat ennennäkemätöntä tarkkuutta ja nopeutta tiivisteiden valmistukseen.

”Pohdinta sorvisolun hankinnasta alkoi, kun saimme eräältä moottorivalmistajalta tarjouspyynnön sylinterikannen tiivisteistä. Heidän tarvitsemansa tuote edellytti erittäin korkeita laatu- ja toleranssivaatimuksia. Pitkä testaus ja useat prototyypit johtivat onnistuneisiin kappaleisiin, joita ryhdyttiin tuottamaan niin sanotusti perinteisillä menetelmillä”, tuotantopäällikkö Teemu Piipponen muistelee.

Jo yhteistyön alkutaipaleella tiedostimme, että tuotantokapasiteetin kasvattamiseksi valmistusta on nopeutettava ja automatisoitava. Selvitystyö sorvisolun hankinnan pohjaksi kesti lopulta lähes kaksi vuotta.

Tieto kulkee solun sisällä

Sorvisolu koostuu monitoimisorvista, mittakoneesta, lasermerkkauslaitteesta ja suojaöljykäsittelystä. Kaksikarainen sorvi suoriutuu useasta eri työvaiheesta samanaikaisesti ja automatisoitu mittaus varmistaa, että jokainen kappale on vaatimusten mukainen. Kappaleisiin merkataan yksilöllinen tunniste ja lopuksi öljyämispisteellä tuotteisiin levitetään suojarasva. Kobotti Aino puolestaan nopeuttaa tuotannon läpimenoaikoja syöttämällä ja siirtelemällä kappaleita eri työvaiheiden välillä.

”Tieto kulkee sorvisolun sisällä joka suuntaan. Jos mittauskone havaitsee, että kappaleiden toleransseissa on häikkää, se on merkki sorvin terien kulumisesta tai muusta ennalta arvaamattomasta häiriöstä. Sorvi osaa automaattisesti kompensoida teräpalojen kulumista ja säätää prosessiaan mittakoneelta tulevan tiedon mukaisesti”, Piipponen havainnollistaa.

Tuplasti nopeampaa valmistusta

Kokemus on osoittanut, että mitä useampia rajapintoja tuotantolaitteiden välillä on, sitä suuremmaksi toimintahäiriöiden riski kasvaa. Siksi etsinnässä oli alusta lähtien toimittaja, joka pystyy tarjoamaan koko sorvisolutoteutuksen avaimet käteen -periaatteella.

”Koneet olisi toki saanut hankittua myös yksitellen, mutta halusimme kumppanin, joka pystyy yhdistämään kaikki tarvitut laitteet yhteen rajapintaan. MTC Flextekiltä löytyi osaaminen kytkeä kokonaisuus saumattomasti toimivaksi paketiksi”, Piipponen kertoo.

700 000 euron kokonaisinvestointi on valjastettu osaksi päivittäistuotantoa. Sorvisolu on puolittanut yhden kappaleen valmistusajan ja monet toistuvat työtehtävät on saatu automatisoitua. Näin TT Gasketsin asiantuntijat voivat keskittyä paremmin ihmistyötä vaativiin tehtäviin.

Asiakkaalle sorvisolun mahdollistama sarjatuotanto näkyy nopeampina toimitusaikoina, entistä laadukkaampina tuotteina ja tuotannon joustavuutena. Lisäksi pystymme nyt valmistamaan haastavia metallikappaleita aiempaa varmemmin ja virtaviivaisemmin. Laaduntuottokykymme solun osalta on nyt huippuluokkaa.

”Siinä missä aiemmin yhden kappaleen valmistamiseen tarvittiin useita eri työvaiheita ja sorviterien vaihtoja, sorvisolu pyörittää nyt kaikkia työvaiheita samanaikaisesti, eli tuotanto pyörii saumattomasti. Yhden kappaleen valmistukseen menee aiemman viiden minuutin sijasta nyt noin kaksi ja puoli minuuttia.”

Sorvisolu on sijoitus tulevaisuuteen

Piipponen ennustaa, että tiivisteiden laatu- ja toleranssivaatimukset moottoriteollisuudessa tulevat vain kasvamaan lähitulevaisuudessa. Vihreän siirtymän myötä moottoreilta vaaditaan entistä parempaa hyötysuhdetta ja pienempiä päästöjä.

”Tällaisten moottorien valmistaminen edellyttää tarkkoja metallituotteita ja -komponentteja, jollaisten tuottaminen manuaalisesti ei ole järkevää. Olemme oppineet sorvisolun parissa jo lyhyessä ajassa huiman määrän metallin työstämisestä, eri metallilaatujen ominaisuuksista sekä esimerkiksi työstöarvoista ja eri teräpaloista”, Piipponen summaa.