3D-tulostaminen ketteröittää tuotantoa ja tekee ideoista nopeasti todellisuutta

TT Gasketsin vuoden takainen investointi teollisuuskäyttöön soveltuvaan 3D-tulostimeen on tuonut ketteryyttä erilaisten tuotannon apuvälineiden kehitykseen.

3D-tulostimeen tutustuminen alkoi ihmettelystä ja testailusta. TT Gasketsilla harjoiteltiin erilaisten muotojen luomista ja selvitettiin esimerkiksi, millaisiin mittatarkkuuksiin laite pystyy eri muovityypeillä.

Kun tekniikka oli tullut tutuksi, tulostinta lähdettiin heti hyödyntämään ennalta suunniteltuihin tarpeisiin. Talon sisäinen tuotekehitys johti nopeasti uusiin innovaatioihin, kuten lasermerkkaamista nopeuttaviin jigeihin ja vaihtotarjottimiin, liukuhihnan laajennusosan kannakkeisiin, merkkauslaattoihin ja muihin tuotannon apuvälineisiin.

Luovat ratkaisut ja sovellutukset ketteröittävät tuotantoa hyödyttäen sekä TT Gasketsia että asiakkaita. Monet ideat 3D-tulostettuihin kappaleisiin ovat syntyneet tuotantolinjalla. Parhaimmillaan aamulla syntynyt idea viedään toteutukseen saman päivän aikana ja saadaan tuotannon avuksi heti seuraavana päivänä.

Suuria tuotantohyötyjä pienillä kustannuksilla

3D-tulostetut kappaleet ovat osoittautuneet yllättävän nopeiksi suunnitella ja tulostaa – yhden kappaleen valmistumiseen menee keskimäärin neljästä viiteen tuntia. Niiden tulostuskustannukset ovat pieniä ja tuotantohyödyt tähän suhteutettuna suuria; usein apuvälineet jouduttavat eri työvaiheita merkittävästi. Säästöä kertyy välillisesti myös muilla osastoilla, kun apuvälineitä ei tarvitse valmistaa perinteisin menetelmin ja tuotannon kapasiteetti saadaan pidettyä täysin asiakastöissä.

TT Gasketsilla on tehty sisäisiä kokeiluja myös erilaisten tiivistekomponenttien 3D-tulostamisesta, ja tulokset ovat silläkin saralla lupaavia. Aika ja jatkotutkimukset näyttävät, pystytäänkö tätä teknologiaa hyödyntämään jonain päivänä tiivistetuotteissa. Tähän on kuitenkin vielä matkaa, ja seuraavaksi tutkitaan metallien 3D-tulostusta sekä sen mahdollisuuksia.