Tiivisteiden takana | Asiantuntija haastattelussa: Kokenut suunnittelupäällikkö jakaa hiljaista tietoa

Suunnittelupäällikkö Jari Suoniemen 30-vuotinen ura on kehittynyt TT Gasketsin mukana. Yrityksen ahkera innovointi on tuonut Jarillekin uusia tehtäviä ja työtapoja.

Jari Suoniemi

Tiivisteiden suunnittelu on Jarin ydinosaamista. Kokemusta on karttunut niin paljon, että osa työajasta kuluu tärkeiden tietojen ja taitojen siirtämiseen ja opettamiseen kollegoille.

– Olen saanut urani aikana oppia paljon uutta. Esimerkiksi tiivisteiden tekemisessä käytettävän vesileikkuun ja laserleikkuun olen aikanaan opetellut uusina työmenetelminä, Jari kertoo.

Suunnitteluun liittyvän työn lisäksi Jarin tehtäviin kuuluu myös kiinteistön hoitaminen.

– Tunnen kiinteistön niin hyvin, että katson vähän sen perään. Seuraan esimerkiksi lämmityksestä ja hukasta aiheutuvia kulujen muutoksia kiinteistöautomaatiojärjestelmästä. Uuden kehittäminen on kuitenkin minulle mieluisinta työtä, jota muut hommat välillä häiritsevät, Jari sanoo ja nauraa.

”Tiivisteiden suunnittelu pitää aloittaa ajoissa”

Jari tuli TT Gasketsille töihin vuonna 1992. Sitä ennen hän ehti tehdä yritykselle vuonna 1988 insinöörityön, epäkeskopuristimen automatisoinnin. Työ oli merkittävä, sillä kone on edelleen käytössä. Pitkän uransa aikana Jari on päässyt näkemään ja kokemaan tiivisteiden suunnittelun ja valmistamisen kehittymisen.

– Aiemmin asiakkaat määrittelivät enemmän meidän työtämme, joka painottui silloin tuotantoon. Nyt ala on kehittynyt mielestäni hyvään suuntaan. Pääsemme enenevissä määrin projekteihin ajoissa mukaan, jotta voimme suunnitella alusta asti tuotteisiin sopivat tiivisteet, Jari kertoo.

Jari kokee, että toiminnassa on kuitenkin vielä parantamisen varaa.

– Tiivisteet ovat pieniä, joten ne unohdetaan usein monissa projekteissa viimeiseksi. Sitten, kun tilanne huomataan, meillä on usein vain pari kuukautta aikaa tehdä suunnitelma ja valmis tuote. Ala on hyvin hektinen nykypäivänä, Jari selittää.

Kiire ei ole Jarin mieleen, mutta projektien vaihtelevuus motivoi häntä. Lähes jokainen päivä on erilainen, joten työ ei ehdi käydä yksitoikkoiseksi. Jarista on myös mukavaa, ettei hommia tarvitse enää puurtaa yksin, kuten alkuaikoina, koska tukena on toinen kollega. Apua saa myös muiden osastojen työkavereilta ja johdolta.

Vapaa-ajan viettoa perheen kanssa

Aktiivinen arki pitää Jarin virkeänä myös vapaa-ajalla. Hänellä on neljä lasta ja seitsemän lastenlasta, joista nuorin syntyi helmikuussa. Perhe viettää paljon aikaa yhdessä.

– Kokoonnumme myös kaikki muutaman kerran vuodessa yhteen. Hyvä ruoka on tähän erinomainen houkutin, Jari sanoo ja nauraa.

Aktiivinen arki sisältää lisäksi lenkkeilyä ja hiihtoa. Aamuun kuuluu ehdottomasti kuppi kahvia ja 100 grammaa mustikoita ilman sokeria.