Tiivisteiden takana | Asiantuntija haastattelussa: Sitkeä ja motivoitunut ongelmien ratkoja

TT Gasketsin tuotantopäällikkö Teemu Piipponen on parhaimmillaan ongelmanratkaisussa ja nopeaa reagointia vaativissa yllättävissä tilanteissa. Hän nauttii erityisesti myös tiimin motivoinnista ja toimintatapojen kehittämisestä.

TT Gaskets tuotantopäällikkö Teemu Piipponen

Määrätietoinen ja paljon aikaansaava Teemu tarttuu kaikenlaisiin haasteisiin tarmokkaasti.

– Asiakkaiden ongelmat ovat lähes aina ratkaistavissa tavalla tai toisella. Aamu on minulle ajatusrikkainta aikaa. Silloin juon ison kupillisen kahvia ja ratkon erilaisia haasteita.

Eteen tulevat pulmat voivat liittyä esimerkiksi koneiden toimintaan, komponenttien saatavuuteen, tuotteiden laatuun tai henkilöstöasioihin. Teemu vastaa työssään siitä, että käynnissä oleviin asiakastöihin on juuri oikeat resurssit – niin työntekijät kuin koneetkin.

Pitkä ura on opettanut paljon

Teemu aloitti uransa yrityksessä kesätöissä vuonna 2005. Silloin hän teki töitä laserleikkauksen jälkikäsittelyssä. Varsinainen tiivisteura TT Gasketsilla alkoi kuitenkin vuonna 2009 eli kone- ja tuotantotekniikan insinöörillä on takana 12 yhtäjaksoista työvuotta. Kunnianhimoinen Teemu on hakenut vastuuta ja on sitä myös saanut.

– Aloitin suunnitteluinsinöörinä, josta siirryin pikkuhiljaa enemmän erilaisten projektien pariin. Lopulta pääsin tuotannon vetovastuuseen vuonna 2015. Tähdet ovat olleet monesti kohdillaan ja tilanne on ollut niin sanotusti win-win sekä minulle että yritykselle, Teemu kertoo.

Monipuoliset tehtävät ovat opettaneet Teemulle paljon henkilöstöjohtamisesta, yrityksen talouden hallinnasta ja ylipäätään tiivistealasta.

– Minun on pitänyt sisäistää muun muassa työlainsäädännön koukerot, koneinvestointien kokonaisuuksien hallinta sekä se, mitä LEAN-filosofia tarkoittaa valmistavassa tuotannossa.

Kehittäminen ja yhdessä tekeminen ovat lähellä sydäntä

Palautekyselyiden perusteella TT Gasketsilla on tehty oikeita asioita viihtyisän ja turvallisen työskentelyn eteen. Myös tuottavuutta ja kilpailukykyä on saatu nostettua uudistamalla aktiivisesti erilaisia prosesseja. Esimerkiksi uudella laajennuksella tehtaan virtaus on saatu tehokkaammaksi ja tuottavammaksi. Tuloksia on alkanut jo näkyä – LEAN-menetelmät siis toimivat.

– Tykkään TT Gasketsin perheyritysmallista. Omistajat ovat läsnä, ja päätöksiä voidaan tarvittaessa tehdä hyvinkin nopeasti. Henkilöstöä kuunnellaan, ja yritys investoi vuosittain hyvin mittavasti uuteen teknologiaan ja digitalisointiin.

Uudistuminen on tärkeää, sillä ala tulee varmasti muuttumaan teknologian kehityksen myötä. Tiivisteiden tarve tuskin koskaan vähenee, mutta perinteiset tasotiivisteet saatetaan korvata erilaisilla pursotettavilla tiivistemassoilla. Myös erilaisten palvelutuotteiden kysyntä, kokonaisvaltainen kunnossapito sekä Kanban-järjestelmät nostavat kysyntäänsä.

Yrityksen ohella itsensä kehittäminen on Teemulle tärkeää, mutta hän saa paljon motivaatiota myös työkavereidensa kehittymisestä. Yhteistyö tekee työstä merkityksellistä.

– On todella motivoivaa, kun saa tämän 60 henkisen orkesterin soittamaan yhtä aikaa samaa säveltä. Meillä on nuorekas, rento ja kannustava työyhteisö, jossa on asenne kohdillaan. Tavoitteena kaikilla on tyytyväinen asiakas.

Monipuolisen harrastukset tasapainottavat vaativaa työtä

Teemu ei juuri kotona viihdy. Hän on aktiivinen nuorkauppakamarilainen ja harrastaa monipuolisesti liikuntaa.

– Tällä hetkellä pelaan ympäri vuoden padelia ja jääkiekkoa sekä käyn säännöllisesti kuntosalilla ja lenkkeilen. Kesäisin pelaan golfia ja vesijetteilen sekä talvisin lumilautailen ja käyn murtomaahiihtämässä. Olen myös hyvän ruoan ja viinin ystävä sekä rakastan matkustaa ympäri maailmaa.

Teemu nauttii vauhdikkaista päivistä sekä vapaa-ajalla että töissä. Vaikka hän pääsee päivittäin kohtaamaan paljon erilaisia asioita eri teollisuuden aloilta, on hänellä mielessä myös erityisen mieluinen ala.

– Moottorit ja koneet ovat aina kiehtoneet minua. Ne ovat aina yhtä ihmeellisiä. Mitä isompi kone, sitä mielenkiintoisempi!