TT Gaskets kehittää älykästä ratkaisua tiivisteen asentamisen varmentamiseen

Mietityttääkö aiemmin päivällä tekemäsi tiivisteen asennus, etkä saa illalla unenpäästä kiinni? Näetkö öisin painajaisia vuotavista laipoista? Ei hätää, meillä on ratkaisu valmisteilla.

Tiivisteen elinkaaren kriittisin vaihe on asennus, mutta sen onnistumisen valvontaan ei ole toistaiseksi muita vaihtoehtoja kuin laittaa väliaine kiertämään ja katsoa vuotaako. Koulutusta ja neuvontaa tiivistevalintaan ja -asennukseen on toki tarjolla, myös meiltä, mutta viime kädessä vastuu onnistumisesta on asentajalla itsellään. Äkkiseltään voisi ajatella, että lyhyellä koulutuksella simpanssikin kykenee pultteja vääntämään. Todellisuudessa asennus vaatii kuitenkin huolellista valmistelua ja toteutusta oikeilla työkaluilla.

Kitka taltuttaa vahvimmankin asentajan

Tiivisteen toiminta perustuu mekaniikkaan, eli pultteihin kohdistettu vääntö siirtyy laippapintojen kautta tiivisteen pintaan ja laippaliitos tiivistyy kestämään putkiston sisäistä paine- ja lämpötilarasitusta estäen vuodon.

Pulttien tiivisteeseen kohdistama voima riippuu merkittävästi kitkasta, joten oikean väännön käyttö pulteissa ei välttämättä tarkoita riittävää pintapainetta tiivisteessä. Vaikka kalibroitu momenttiavain on ehdoton työkalu tiivisteasennuksissa, sen lukemiin ei kannata sokeasti luottaa, jos voitelu ja muut pohjatyöt eivät ole kunnossa. Eli vaikka kaiken tekisi numeroiden perusteella oikein, voi liian vähäinen voitelu johtaa vuotoon.

Otamme jälleen teknologian ihmisen avuksi

TT Gaskets on yhteistyössä alan huippuosaajien kanssa ryhtynyt kehittämään teknologista ratkaisua tiivisteen asennuksen varmentamiseen. Ensimmäisenä askeleena kehitimme asennettuihin tiivisteisiin soveltuvan etäluettavan tunnisteen, jolla karsitaan helpoimmat virheet. Tunnisteen avulla väärä tiivistevalinta tai tiivisteen asentamatta jättäminen voidaan välttää.

Toisena askeleena kehitämme etäluettavaa anturia, joka mittaa tiivisteen pintapainetta. Anturin avulla asennustyö voidaan välittömästi varmistaa. Kehitystyö on siinä vaiheessa, että siirrymme pian toimiviin prototyyppeihin, ja tätä varten etsimme sopivia kohteita kenttätestaamista varten.

Tulevaisuuden tavoitteena tässä TTG Smart Gasket -nimellä kulkevassa innovaatiohankkeessa on tiivisteiden kytkeytyminen osaksi teollisuuslaitoksen IoT-verkkoa – eli IoG:n (Internet of Gaskets) luominen. Sitä kohti edetään pienin mutta varmoin askelin, sillä tiivistemaailma ei ole tunnettu hötkyilystä. Pintapainetta sekä asennettaessa että jatkuvasti mittaavat etäluettavat anturit ovat kuitenkin tärkeässä roolissa luodessamme älykkäämpiä tiivisteitä ja turvallisempaa huomista.

Lue aiheesta lisää! Jaakko valottaa asiaa enemmän Smart Blogissa tekstissään Smarter sealing for a safer tomorrow – Obtaining information of a gasket (englanniksi)