Tiivisteiden takana | Asiantuntija haastattelussa: Digitaalisten palveluiden ja älykkäiden ratkaisujen kehittäjä

Jaakko Niukkala aloitti TT Gasketsilla kesätyöntekijänä vuonna 2010. Työskenneltyään opintojen ohessa useamman kesän hän teki TT Gasketsille diplomityönsä radiotaajuisesta etätunnistuksesta (RFID) sekä antureiden hyödyntämisestä tiivisteissä. Jaakko jäi sähkötekniikan diplomi-insinööriksi valmistuttuaan vakituisesti taloon.

– Toimin Smart Engineer tittelillä, minkä voisi tiivistää tuote- ja palveluinnovaatioiden kehittämiseen. Tuotamme älykkäitä ratkaisuja asiakkaidemme tulevaisuutta silmällä pitäen. Työni on tuoda perinteiselle alalle uutta, kuten turvallisuutta lisäävät ratkaisut tunnistamalla ja mittaamalla tiivisteet kohteessa, kertoo Jaakko Niukkala.

Työn alla työkalu materiaalivalintaan

Ideat innovaatioista tulevat joko asiakkaiden toiveista, muilta TT Gasketsin työntekijöiltä tai Jaakolta itseltään. Ratkaisujen kehittäminen ja toteuttaminen vaatii aktiivista verkostoitumista sekä sopivien yhteistyökumppaneiden löytymistä.

– Parhaillaan kehitämme esimerkiksi materiaalivalintatyökalua, josta keskustelemme it-palvelutoimittajan kanssa sekä haemme näkökulmaa eri toimijoilta. Ideana on auttaa tiivisteiden materiaalivalinnassa internetin välityksellä, jolloin asiakas saa vastauksen silloin, kun hän sitä tarvitsee, prosessin olosuhteet ja väliaineet huomioiden. Työkalu on tarkoitus lanseerata syksyn Alihankintamessuilla.

TT Gasketsin tavoitteet ovat ulkomailla, mutta pilottihankkeisiin haetaan ensisijaisesti kumppaneita Suomesta. Materiaalivalintatyökalu mahdollistaa matalan kynnyksen yhteydenoton ja on samalla askel verkkokauppatyyppiseen ajatteluun.

– Kehitämme työkalua eteenpäin niin, että voisimme suositella jotain tuotetta suoraan speksien mukaan. Innovaatioita leimaa askel kerrallaan eteneminen. Pienin, mutta varmoin askelin eteenpäin, haukkaamatta liian suurta palaa kerralla. Ensin tehdään yhteistyötä pienempien asiakkaiden kanssa, sitten isompien ja lopulta tähdätään ulkomaille, Jaakko kuvailee kehitystyötä.

Pitkäjänteinen työ vaatii malttia

Jaakolla on tapana miettiä edeltävänä päivänä seuraavan päivän tavoitteet. Monipuoliseen työhön kuuluu muun muassa dokumenttien, testausraporttien ja rahoitushakemusten tekeminen, tapaamiset asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden kanssa, projektien seuranta sekä sisällöntuotanto intranettiin ja blogin kirjoittaminen TT Gasketsin nettisivuille.

– Meillä on uudet, hienot TT Lab -laboratoriotilat, joissa käyn itsekin välillä ihan fyysisesti testaamassa näytteiden toimivuutta testilaipalla tai hydraulipuristimella. Olen mukana asiantuntijana myös sisäisissä hankkeissa, kuten meidän aurinkovoimalaprojektissamme, jonka ansiosta valmistamme tiivisteitä aurinkovoimaa hyödyntäen ensimmäisenä maailmassa.

– Toisinaan olen vastuumyyjän mukana asiakastapaamisissa kertomassa vaikkapa uuden palvelun teknisemmästä puolesta. TTG Smart Gasket on tiivisteiden tunnistamiseen, monitorointiin ja mittaamiseen liittyvä palvelu ja TTG Smart Tracking ehkäisee väärennöksiä varaosien jäljityksen avulla. Työssäni motivoi juuri ongelmien ratkominen ja uuden kehittäminen. Pitkän aikavälin tavoitteeni on mullistaa koko tiivistemaailmaa.

Hauskana yksityiskohtana Jaakko kertoo, että hänen äitinsä aloitti työt samassa yrityksessä Jaakon ollessa vasta viisivuotias.

– Äiti jäi eläkkeelle, kun tein diplomityötä. Lapsena en ymmärtänyt tiivisteistä tuon taivaallista, ja nyt pyrin vähentämään hänen työhönsä kuulunutta toisteisuutta automatisoimalla sitä, mitä hän aikanaan teki.

Työ ja vapaa-aika sulassa sovussa

TT Gasketsilla ollaan samassa veneessä, työt tehdään hyvässä hengessä ja oikealla asenteella sekä hyvällä huumorilla.

– Tunnemme toisemme ja tiedämme kuka vastaa mistäkin. Meillä on onnistuttu rekrytoinneissa, ja työntekijöihin luotetaan antamalla vapautta ja vastuuta. Olen itse keskustellut esimieheni kanssa siitä, että voisin urallani edetä esimiesasemaan. Innovaatiotoiminnan laajetessa tarvitsemme ehkä  ennemmin tai myöhemmin apukäsiä. Meillä on myös positiivisia kokemuksia esimerkiksi TAMKin harjoittelijoista.

– Työn lisäksi olen aktiivinen myös vapaa-ajalla. Partiotoiminnassa olen ollut mukana jo parikymmentä vuotta erilaisissa rooleissa. Lisäksi harrastan jalkapalloa monessa muodossa, kentällä, kentän laidalla ja katsomossa.

– Viime vuoden lopulla ostettu omakotitalo pitää kotona kiireisenä. Yläkerran pinta- ja keittiöremontti valmistui alkuvuodesta vessaa lukuun ottamatta. Salaojaremontti on valmis ja seuraavaksi siirrytään alakertaan sauna-pesuhuone-takkahuoneosastolle, jossa valmistelut ovat jo
hyvällä mallilla. Kesään kuuluu esimerkiksi partioleiri Lapissa sekä remontointia ja jalkapalloa, luonnollisesti. Viime kesän Lapin vaelluksella luulin, että sataa, kun hyttysiä ropisi telttakankaaseen, Jaakko nauraa.