TT Gaskets pääsi museoon osaksi tamperelaisen teollisuuden tarinaa

Tampereen Finlaysonilla on avattu Teollisuusmuseo, joka kertoo tamperelaisen teollisuuden 200-vuotisen tarinan ja esittelee myös nykypäivää. Näyttely esittelee tehtaiden vaiheita, Tampereella valmistettuja tuotteita sekä ihmisiä teollisuuden palveluksessa. Vitriineissä voi nähdä muun muassa TT Gasketsin (Tampereen Tiivisteteollisuus Oy) tuotteita. Lisäksi museossa voi kuunnella tarinoita 1800-luvun alusta tämän päivän yritysmaailmaan asti, ja yksi näistä nauhoitteista kertoo yrityksestämme.

Yhtiön alkuvuosien työntekijöitä yhteiskuvassa. Kuva: Kirsti Jalaistuksen kotialbumi

Meistä on aivan upeaa tulla valituksi siihen harvalukuiseen joukkoon, jolla Teollisuusmuseo kertoo, kuinka Tampereesta kasvoi ja kehittyi Suomen Manchester. Tampere on yhtiölle rakas kotipaikka. Isoisäni Jussi Arpiainen ja hänen kaksi liikekumppaniaan perustivat Tampereen Tiivisteteollisuus Oy:n vuonna 1943 Aaltosen kenkätehtaan autotalliin, Tammelantorin liepeille.

Paikka toimi tuolloin varsinaisena start-up-kaupunginosana, kun joka rakennuksessa harjoitettiin jos jonkinlaista metalliyritystoimintaa. Nyt, 80 vuoden jälkeen, Tampere on edelleen erittäin vireä start-up-yritystoiminnan keskus, mutta Tammelan sijaan monet aloittelevat yritykset sijoittuvat nykyään lähelle korkeakouluja, esimerkiksi Hervantaan.

Roolit vaihtuivat ja tuotannon pääpaino muuttui

Sota-aikana juuri mitään raaka-aineita ei ollut saatavilla, koska rajat olivat kiinni. Innovatiivisuus ja rohkeus kokeilla olivat ainoa lääke pula-ajassa pärjäämiseen. Tehtävä oli selkeä ja motivoiva: pitää Suomen puolustusteollisuus toimintakykyisenä ja olla mukana turvaamassa Suomen itsenäisyyttä. Isänmaan puolesta työskentely toi aimo latauksen tarkoituksenmukaisuutta työntekoon, eikä syytä aikaisin heräämiseen tarvinnut kaukaa hakea.

Vuodet ja vuosikymmenet ovat vierineet vauhdilla eteenpäin. TT Gaskets on kehittänyt ja automatisoinut tuotantoaan sekä kansainvälistänyt ja laajentanut liiketoimintaansa, ja samaan aikaan muukin Tampereen teollisuus on kehittynyt vauhdilla. Kasvun myötä tilantarpeemme on lisääntynyt, ja 1990-luvulla Aaltosen kenkätehdas olikin puolestaan meillä vuokralaisena tyhjäksi jääneessä tehtaassamme. Niin roolit muuttuivat ja samalla Tampereen teollisten tuotteiden pääpaino. Tekstiilit ja kengät vaihtuivat vauhdilla koneisiin ja komponentteihin.

Tiivisteiden valmistamista puristimilla 1970-luvulla. Kuva: TT Gasketsin arkisto

Laadukas koulutus tukee vahvaa teollisuutta

Tampereella ja laajemmin Pirkanmaalla on mielestäni edelleen hieno toimia. Tämä on koko Suomen solmukohta, josta on erinomaiset yhteydet ympäri Suomen ja asiakkaidemme luo 40:een eri maahan.

Tampereella toimii tänä päivänä huippujoukko suuria ja keskikokoisia konepajoja ja muita teollisuusyrityksiä, alojensa kansainvälistä huippua. Nämä yhtiöt muodostavat valtaosan Pirkanmaan alueen vientituloista ja ne tuovat merkittävän osan alueemme nauttimasta hyvinvoinnista. Kansainvälisyyttä ja kansainvälistymistä tarvitaan jatkossa toki entistä enemmän, jotta voimme entisestään kasvattaa alueemme vientitulojen määrää kaikkien pirkanmaalaisten hyväksi.

Pirkanmaan monipuolista teollista kokonaisuutta palvelee hyvin Tampereen monipuolinen koulutustarjonta ammatti- ja korkeakouluineen. Kun vielä saisimme teollisuuden tulevaisuuden tarpeet entistäkin paremmin sekä yhdessä ennakoiden ammatti- ja korkeakoulujen tulevien koulutusohjelmien sisällöiksi, teollisuutemme saisi jatkossakin erinomaisia työntekijöitä ja koko Pirkanmaa pystyisi kasvamaan ja kehittymään entistä älykkäämpien ratkaisujen avulla edelleen. Tämän kehityksen avulla saamme toivottavasti nauttia hyvinvoivasta ja dynaamisesti kehittyvästä seutukunnasta.

Tampere on TT Gasketsin kotipesä, joka on antanut ja antaa meille edelleen paljon mahdollisuuksia yrittää ja ilahduttaa asiakkaitamme ympäri maailman sekä toisaalta tarjota laadukkaat työolosuhteet hyvillä liikenneyhteyksillä. Olemme ylpeitä historiastamme ja siitä, että olemme saaneet olla osa Tampereen vertaansa vailla olevaa teollisuushistoriaa. Samalla olemme erittäin nöyriä siitä, että saamme olla mukana rakentamassa Tampereen vastuullista ja entistä ympäristöystävällisempää tulevaisuutta meidän kaikkien eduksi.

Kehotan lämpimästi kaikkia tutustumaan Tampereen teollisuuden historiaan ja toivotan antoisaa museovierailua!

Teollisuusmuseo avattiin yleisölle perjantaina 11. kesäkuuta 2021. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin osoitteessa Väinö Linnan aukio 8, Tampere. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Työväenmuseo Werstaan ja museokeskus Vapriikin yhteistyönä tuottamassa näyttelyssä kerrotaan tamperelaisen teollisuuden 200-vuotinen tarina osana globaalia teollistumista. Toteutuksen on mahdollistanut Suomen Kulttuurirahaston 250 000 euron Museovisio-apuraha. www.tyovaenmuseo.fi

Aleksi Arpiainen

Aleksi Arpiainen on TT Gasketsin toimitusjohtaja kolmannessa polvessa. Hänen mukaansa perheyrityksen menestystä ruokkivat jatkuva kehittyminen ja innovatiivisuus. Blogissa Aleksi valottaa ajatuksiaan siitä, mitä tiivisteiden maailmassa tapahtuu.