Tiivisteiden takana | Asiantuntija haastattelussa: ”Mahtava näköala kotimaiseen teollisuuteen”

Petri Lehtinen aloitti TT Gasketsin palveluksessa jo vuonna 1998. Matka myynti-insinööristä tuoteinnovaatiojohtajaksi on opettanut ohjaamaan muita ja sovittelemaan aikatauluja. Arkeen kuuluu yhtä lailla onnistumisen iloa, haasteita kuin hauskoja sattumuksia.

– Ensimmäisen TT Gaskets vuoteni varrella olin hinnastokeskustelussa ydinvoimalassa. Hinnastossa oli tiivistetuotteita ainakin 600, aikojen saatossa eri ihmisten vähän mitenkuten lisäämiä ja laskemia. Yhteistyökumppani kysyi yhtäkkiä, että onko minulla raaka-ainehinnastoa salkussa. Hän laittoi minut laskemaan eri tiivisteiden hintoja sen perusteella. Onneksi laskelmani osuivat suunnilleen samoihin kuin hinnastossamme. Siinä kokenut konkari laittoi nuoren miehen kovaan paikkaan, nauraa Petri Lehtinen muistellessaan.

Kokenut osaaja myynnin ja innovaatioiden tukena

Petri aloitti nuorena kesätyöläisenä Ruotsissa enonsa metsää istuttaen. LVI-teknikoksi opiskeleva nuori mies teki myös kiinteistöhuollon hommia nurmikonleikkuusta mattotelineiden maalauksiin.

– Sitten pääsin myynti-insinööriksi TT Gasketsille ja sillä tiellä olen. Olen suorittanut työn ohessa useita ammatillisia koulutuksia. Pikkuhiljaa sain lisää vastuuta, kun minusta leivottiin myyntipäällikkö. Vastaan nykyään kotimaan myynnistä ja myyntiryhmän vetämisestä.

Tuoteinnovaatiojohtajan roolissa Petri ohjaa innovaatioita oikeaan suuntaan.

– Mietimme asioita luovasti siltä kantilta, mitä markkinoilla tarvitaan ja miten voimme uudistua. Viimeisin uusi palvelumme on TTG Smart Tracking, jonka avulla asiakas voi helposti seurata varaosien sijaintia ja aitoutta maailmanlaajuisesti. Nyt meillä on protovaiheessa TTG Smart Gasket, joka liittyy turvallisuuden lisäämiseen, paljastaa Petri.

– Haasteena mutta myös rikkautena työssäni on tehtävien erilaisuus. Se, että saa kaikki palaverit mahtumaan kalenteriin ja samanaikaisesti tukemaan myynnin ja innovaation tiimejä parhaalla mahdollisella tavalla, vaatii priorisointia. Olen monessa projektissa mukana, myynnin toimintojen kehittämisestä tuotannon koneinvestointeihin. Teen myös operatiivista työtä aina kun ehdin, jotta tatsi säilyy, ja voin ruuhkahuippuina tai loma-aikoina helpottaa muiden tekemistä.

”Meillä arvostetaan työntekijöitä”

Petri nauttii arjessa eniten yhteistyöstä ihmisten kanssa, mieluiten kasvotusten.

– Työkuvani on muuttunut vuosien varrella paljon, mutta ihmisten kanssa viihdyn edelleen. En voi muuta sanoa, kuin että työnantajani on erinomainen. Perheyrityksessä tapahtunut sukupolvenvaihdos teki aikanaan Matti Arpiaisen pojasta Aleksi Arpiaisesta toimitusjohtajan. Hienoja, perinteisiä arvoja siirtyi isältä pojalle. Yhteiset arvot ovat merkittävä tekijä siinä, miten hyvä henki meidän porukassamme on.

Vaikka Petri vetää kotimaan myyntiä, hänellä on myös omia asiakkaita Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Amerikasta muistoja riittää juuri ennen lentoa saadusta ruokamyrkytyksestä paikallisen poliisin kohtaamiseen.

– Kerran ajoin kiireessä asiakkaan tehtaalle Etelä-Carolinassa. Seurasin navigaattorin ohjeita, vaikka tie oli aika pieni eikä tehdasta näkynyt. Huomasin liikennemerkistä, että tie päättyy. En halunnut myöhästyä lähtemällä etsimään uutta reittiä. Siellä keskellä-ei-mitään olikin puomit edessä ja poliisit autossa syömässä. He pysäyttivät minut elokuvien tyyliin, sireenit ja vilkut päällä. Tarina päättyi onnellisesti, mutta en koskaan unohda sitä onnetonta pientä tienpätkää.

Luonto auttaa rentoutumaan

Petrin harrastukset ovat luonnonläheisiä. Lapissa vaeltelu, veneily ja berninpaimenkoira Väinön kanssa lenkkeily ovat lähellä sydäntä, samoin kuin yhteiset reissut perheen kanssa.

– Lapset ovat jo muuttaneet kotoa, mutta aikanaan teimme paljon ulkomaanmatkoja. Uusin elämys oli viime kesänä vuokrattu matkailuauto. Kiersimme Suomea 3 000 kilometrin verran. En kuitenkaan pystynyt perustelemaan itselleni oman matkailuauton ostamista, uuden veneen saatan sen sijaan vielä hankkia. – Suosittelen TT Gasketsia työpaikkana, jos on yhtään tekniikasta kiinnostunut. Omat vastuuni ovat vuosien varrella lisääntyneet ja saan kehittyä arvostetussa asemassa. Meidän tiivisteitämme käytetään ympäri maailman kaikenlaisessa teollisuudessa, ja vaikka olemme pienehkö toimija, käymme kauppaa Suomen lisäksi maailman suurimpien yritysten kanssa, Petri summaa.