Modernisoimme vesileikkurin ja otimme käyttöön alan uusinta teknologiaa

Haemme parhaillaan vauhtia kansainväliseen kasvuun ja luomme määrätietoisesti uusia kyvykkyyksiä. TT Gasketsin tuotannossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, kun otamme pieniä ja isoja askelia kohti tavoitteitamme. Osana kokonaisuutta muun muassa modernisoimme vesileikkauskoneen.

Kokonaisvaltainen uudistusohjelmamme alkoi vuonna 2020 ja se jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Tavoitteena on erityisesti lean-tuotannon vauhdittaminen, tehtaan tehokas virtautus ja valmistustehokkuuden parantaminen. Tärkeä osa uudistusohjelmaa on tuotannon automatisointitason nostaminen, johon liittyen yksi vesileikkureista päätettiin modernisoida. Konekantamme oli jo pääosin nykyaikaista, mutta FinJet-merkkinen vesileikkuri 6 -koneemme kaipasi merkittäviä muutoksia.

– Nyt koneen käyttäminen on helpompaa ja mukavampaa, koska manuaaliset säädöt vaihdettiin automaattisiksi. Silloin, kun leikkausasetuksia vielä säädettiin käsin, emme aina voineet toteuttaa kaikkea, mitä olisimme halunneet. Modernisoinnin ansiosta piirtäjien työ on helpottunut, virheiden riski on minimoitu ja materiaali voidaan hyödyntää tarkasti, kertoo TT Gasketsin työnsuunnittelija Jenny Virta.

– Vesileikkurin modernisointi paransi myös työturvallisuutta ja -viihtyvyyttä. Koneen päälle ei enää tarvitse kiivetä, mitä ennen tapahtui useita kertoja päivässä. Lisäksi tuotantotilojen meteli vähentyi selvästi, kun kone sijoitettiin äänieristettyyn koppiin.

Pitkä yhteistyö vesileikkauksen kehityksessä

Modernisoinnin toteutti koneen valmistanut Muototerä, joka on ollut TT Gasketsin yhteistyökumppani 80-luvulta lähtien. Vesileikkausteknologiaan ja sen kehittämiseen liittyvä yhteistyö on jatkunut jo yli 30 vuotta.

– Meillä on hyvä suhde, jossa kaikkein parasta on vahva luottamus molemmin puolin. Olemme kaksi perheomisteista yhtiötä, jotka jakavat samanlaiset arvot, kuten pitkäjänteinen toiminnan kehittäminen. Järjestelmätoimittajana me tarjoamme TT Gasketsille uusinta teknologiaa ja osaamista. Heidän toiveidensa ansiosta me puolestaan kehitymme ja venymme yhä parempiin toteutuksiin. Yhteistyön aikana olemme miettineet muun muassa, miten saamme yhdistettyä korkeapaineteknologian ja automaation, sanoo Muototerän toimitusjohtaja Risto Kallio.

– Vesileikkuri 6:n modernisoinnissa TT Gasketsilla oli selvä visio esimerkiksi siitä, miten nopeasti ja tarkasti koneen pitäisi toimia. Hankkeessa edettiin määrätietoisesti, ja vanha tekniikka päivitettiin tähän päivään. Nyt koneella voidaan työskennellä vielä useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä, hän arvioi.