Tiivisteiden takana | Asiantuntijat haastattelussa: Vesileikkaamossa harrastetaan tosielämän Tetristä

Visuaalinen silmä, vuorovaikutustaidot ja salapoliisin päättelykyky – niitä vaaditaan vesileikkaamon työnsuunnittelijalta.

TT Gasketsin vesileikkaamossa työnsuunnittelusta vastaavat osaston tiiminvetäjä Hanna Lehtonen ja työnsuunnittelija Jenny Virta.

Hannan työura Tampereen Tiivisteteollisuudella eli nykyisellä TT Gasketsilla saavuttaa tänä vuonna pyöreitä jo toistamiseen: hän on pian ollut talossa 20 vuotta. Alusta saakka ylioppilasmerkonomiksi opiskellut Hanna on työskennellyt vesileikkausosastolla, ja sillä tiellä hän on edelleen. Polku on kulkenut jälkikäsittelyn kautta vesileikkaajaksi ja työnsuunnittelijaksi sekä viimeisimpänä tiiminvetäjän rooliin.

”On ollut niin kivaa, etten ole kaivannut muuta”, Hanna nauraa.

Hienomekaanikoksi opiskelleen Jennyn tausta on erilaisissa tehtaissa teollisuuden parissa. Nyt hän on työskennellyt TT Gasketsilla noin neljä vuotta, josta kolme on mennyt vesileikkaustiimissä. Tätä osastoa ennen hän teki töitä tuotannossa, jossa pääsi kokeilemaan muun muassa kumimetallien valmistusta ja seripainoa. Ennen työnsuunnittelijan tehtävää oli oleellista kokeilla myös vesileikkaajan työtä käytännössä, jotta tietää, mitä työnsuunnittelijan roolissa tulee ottaa huomioon.

Ei pelkkää ohjelman käsittelytaitoa

Työnsuunnittelijan työpäivät vaihtelevat työvuoron mukaan – yksikään päivä ei ole samanlainen.

”Teemme työtä vuoroparina, vaihdellen aamu- ja iltavuoron välillä. Aamuvuoroon kuuluu raportointia, sähköposteja, yhteistyötä tuotannon ja myynnin kanssa, juoksevia tehtäviä sekä ajoittaista salapoliisina toimimista, kun selvitetään, missä tilaukset liikkuvat”, Jenny listaa.

Iltavuoro on aamua selkeästi rauhallisempi, jolloin on aikaa työnsuunnittelijan tärkeimmälle tehtävälle eli leikkaamon ohjelmien suunnittelulle. Työ on molempien mukaan Tetristä oikeassa elämässä.

”Nestaus vaatii hyvää visuaalista silmää, jotta materiaali saadaan käytettyä mahdollisimman tehokkaasti. Kappaleita on paljon ja ne voivat olla keskenään aivan eri mallisia ja kokoisia, joten hahmotuskykyä on hyvä olla. Toki kokemus kehittää silmää”, Hanna kertoo.

Hannan työpäiviin kuuluvat tiiminvetäjän roolissa myös esihenkilön vastuut.

”Minulle on sydämenasia, että hoidan sen, minkä lupaan niin pitkälle kuin itse voin. Tiimiini kuuluvat niin Jenny, vesileikkaajat kuin osaston varastomiehet, joten päivittäistä vuorovaikutusta on paljon. Meillä on täällä molemminpuolinen luottamus. On ollut kiva kuulla, että tiimiläiset viihtyvät työssään”, Hanna sanoo.

Joustavuutta työpäiviin ja unelmien toteuttamiseen

Jenny ja Hanna ovat todella tyytyväisiä tämänhetkiseen työhönsä.

”Haavetta edetä muihin tehtäviin ei nyt ole. Minun on tähänkin asti ollut mahdollista kehittyä, joten koen, että tehtaalla on siihen mahdollisuuksia, jos itseltä löytyy tahtoa”, Jenny pohtii.

”Urani on nyt edennyt vesileikkausosaston läpi. En ikinä osannut kuvitella, että etenisin tähänkään rooliin. Talon sisällä olisi varmasti mahdollista liikkua ja edetä, mutta olen paikkaani juuri nyt todella tyytyväinen”, Hanna komppaa.

Hyvä työilmapiiri, työkaverit ja luottamus nousevat esiin molemman puheissa, kun kysytään työnantajasta.

”Tämä on kannustava ja joustava perheyritys, jossa ihmisiin luotetaan. Asiat ovat kunnossa, mistä kertovat myös pitkät työurat. Yritys on vakavarainen. Se tuo työntekijänä luottamusta oman perusturvallisuuden puolesta”, Hanna kertoo.

Työnantajan joustavuus ja toiveiden mahdollistaminen näkyvät myös vapaa-ajalla. Työnsuunnittelijoita yhdistävät kokemukset ulkomailla. Hanna kiertää tavoitteellisesti kansallispuistoja ja on vasta saanut Unescon maailmanperintökohteet raksittua tavoitelistaltaan. Jenny puolestaan vaeltaa; hän on juuri palannut Himalajalta, jossa hän kävi Mount Everestin base campilla.

”Kesäloman pitäminen alkutalvella oli iso jousto. Arvostan todella paljon, että työnantaja mahdollisti tämän unelman toteuttamisen”, Jenny iloitsee.