Tiivisteiden takana | Asiantuntija haastattelussa: Matti Alasuvanto viihtyy yllättävissä tilanteissa

Vanhempi ostaja Matti Alasuvanto vastaa TT Gasketsin raaka-ainehankinnoista. Hän myös auttaa asiantuntijan roolissa asiakkaita onnistumaan materiaalivalinnoissa.

TT Gasketsin nimikekirjasto sisältää peräti 3 500 eri raaka-ainenimikettä. Näiden raaka-aineiden hankintaan ja logistiikkaan liittyvien kiemuroiden selvittely on Matin arkea.

­­– Pyrin pitämään huolen siitä, että sekä meillä että asiakkaillamme on saatavilla oikeat raaka-aineet oikeaan aikaan, oikeaan hintaan ja oikeassa paikassa. Tavoitteena on pitää toimitusvarmuus korkealla ja asiakkaamme tyytyväisinä, Matti listaa.

Matin työpäivät sisältävät muun muassa tarjouspyyntöjen, tilausten ja arviointien tekemistä sekä jatkuvaa mittareiden analysoimista. Isossa roolissa on erilaisten ongelmien ratkaiseminen ja asiantuntijana toimiminen. Matin puoleen käännytään, kun esimerkiksi TT Gasketsin varastolla ilmenee äkillisiä hankintatarpeita tai kun asiakas haluaa suosituksia materiaaleista.

– Tässä työssä tulee vastaan nopeita ja yllättäviäkin tilanteita, joten on hyötyä, kun pystyy ammentamaan ideoita aiemmista kokemuksista. Parasta on, kun onnistun ratkaisemaan jonkin haasteen, joka on jäänyt aiemmin ratkaisematta, Matti toteaa.

Ongelmaratkaisua ja lehmän hermoja

Hankinta, tai tuttavallisemmin ”ostohommat”, on ollut Matin työtä jo vuodesta 1998 lähtien. TT Gasketsilla hän on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien. Hankinnasta tekee hänen mukaansa kiinnostavaa monipuolisuus ja jatkuva uuden oppiminen. Ehkäpä kiinnostus kulkee osittain veressä, sillä myös Matin isä työskenteli puolet urastaan hankinnan ja logistiikan parissa.

– Alkuperäisen suunnitelmani mukaan minun oli tarkoitus olla TTG:llä viitisen vuotta, mutta työ on ollut sen verran mielenkiintoista ja sitä on saanut koko ajan kehittää uuteen suuntaan, että nyt onkin menossa jo kahdestoista vuosi, Matti sanoo.

Tekemistä riittää ja päivät voivat olla hektisiäkin.

– Laskin, että minulle tuli vuonna 2021 tehtäviä tai työpyyntöjä keskimäärin 160 sekunnin välein työajalle jaettuna. Organisointitaidoista, luovuudesta, nopeasta ongelmanratkaisukyvystä ja lehmän hermoista on tässä hommassa hyötyä, Matti kertoo.

Pirkkalan maisemissa lenkkeily, koripalloilu ja vaikkapa tähtitieteen harrastaminen tuovat hyvää vastapainoa Matin arjen kiireille.

Jatkuvaa kehittymistä ja elinikäistä oppimista

Matti on monipuolisen työnsä ohella ammentanut oppia suorittamalla tutkintoja, pätevyyksiä, kursseja ja muita opintoja niin kotimaassa kuin kansainvälisissä korkeakouluissakin. Henkilökohtaisessa kehittymisessä tukemisesta TT Gaskets saakin Matilta kiitosta.

Jatkuva uuden oppiminen auttaa pysymään kartalla muun muassa uusimmista teknologioista, mutta samaan aikaan Matti painottaa perustekemisen tärkeyttä.

– Ohjelmistorobotiikka, koneoppiminen ja IIoT (Industrial Internet of Things) ovat esimerkkejä uusista teknologioista, joilla hankintaa voidaan aidosti tehostaa. Sen olen kuitenkin oppinut, että ennen kuin digitalisaatiosta ja hienoista uusista sovelluksista voidaan ottaa hyödyt irti, pitää olla kunnossa perusta, eli ne jo 1990-luvulta tutut ja toimiviksi todetut periaatteet, prosessit sekä toimintatavat, Matti sanoo.

TT Gasketsin työyhteisöstä Matilla on vain hyvää sanottavaa.

– Meillä on tuotannossa hirveän paljon tosi taitavia työntekijöitä ja tiimejä, jotka tekevät yhteistyötä yli osastorajojen. Olen saanut täältä hyviä ystäviä.