Bakom tätningarna | Expertintervju: Kaffet håller positiv kvalitetschef i gång

För TT Gaskets LEAN- och kvalitetschef Matti Järvinen är varje arbetsdag unik. För att ha tid för innovation och utvecklingsarbete strävar han efter att integrera rutinarbetet i processerna.

Matti Järvinen

Matti ansvarar för utveckling och underhåll av processerna kring kvalitet, miljö, säkerhet och hållbarhet. Uppgifterna förutsätter en övergripande förståelse av företagets verksamhet. Dessutom behövs uthållighet, stresstolerans och god interaktionsförmåga.

– Jag ställs hela tiden inför överraskande situationer och problem som jag måste klara av på ett kreativt sätt. Vi arbetar tätt ihop med resten av gänget. Målet är alltid att kunden får vad den vill ha och kan lita på att vi har läget under kontroll, säger Matti.

Egna intressen har styrt karriären

Matti är utexaminerad maskiningenjör och började år 2010 arbeta inom produktionen hos TT Gaskets. Senare blev han projektingenjör. De senaste sex åren har han arbetat som kvalitetschef och miljö- och arbetarskyddschef. Mattis karriärutveckling har utformats efter hans kunskaper och hans egna intressen.

– Bäst är jag på att behärska helheter, utveckling, innovation och problemlösning. Jag förstår vad som ger mervärde åt kunden. Jag har lätt för LEAN-tänket och börjar också ha bra koll på verktygen för filosofin. Dessutom har jag redan blivit bekant med mina arbetskamrater, maskinerna, produkterna och företagets system.

Matti sporras av intressanta och mångsidiga arbetsuppgifter och av arbetets resultat. För honom är det viktigt att kunderna och TT Gaskets arbetstagare är nöjda. Den fantastiska arbetsgemenskapen ger Matti energi och han berömmer den för dess mottaglighet och positiva attityd till förändring och utveckling.

– Vi har en bra dialog och får in många idéer. Vi hör alla till samma arbetsgemenskap som producerar tätningar, sammanfattar Matti.

Framtiden inspirerar

Varje vecka lär sig Matti något nytt, precis som den som arbetar med utveckling ska göra. Ett företag blir aldrig färdigt, anser han, för det går alltid att göra saker på ett fiffigare och bättre sätt. Han berömmer TT Gaskets strategi, värderingar och sätt att göra saker.

– Vi vågar göra rätt på en gång. Vi bryr oss om våra arbetstagare och intressenter. Det är fint att vi har kunnat anpassa oss till omvärldens förändringar. Vi stampar inte på stället utan söker ständigt efter nya arbetssätt som passar oss.

Matti ser otåligt fram emot det kommande året, eftersom nästan varje kvartal ser ut att föra med sig nya och intressanta uppgifter. Branschen har många fina möjligheter framför sig.

– Hållbarhet som delområde växer. Smart tätningsteknik är på kommande. Vårt mål är att tätningen ska vara något mer än bara en billig komponent i en motor eller ett rörsystem. Den ska uttryckligen spara miljö och pengar. Tätningen ska kunna berätta hur den mår, säger Matti med entusiasm.

Fullt sysselsatt också på fritiden

På fritiden hålls trebarnspappan sysselsatt tack vare familjen, den stora vänkretsen och idrotten. Matti, som har en extremt positiv inställning, upplever att hans fartfyllda liv ändå hålls i utmärkt balans. När han kommer hem har han lämnat arbetet bakom sig.

– Det är full rulle i 16 av dygnets timmar. Jag måste säga att det är kaffet som håller mig igång och tandborstning är en av de få dagliga rutiner jag har, säger Matti med ett skratt.