Expertintervju: Utvecklaren av digitala tjänster och smarta lösningar

Jaakko Niukkala inledde sin karriär hos TT Gaskets genom ett sommarjobb år 2010. Efter att ha arbetat i flera somrar gjorde han sin avhandling för TT Gaskets om radiofrekvensidentifiering (RFID) och användningen av sensorer i tätningar. Jaakko stannade kvar på företaget efter sin ingenjörsexamen inom elektroteknik.

– Min titel är Smart Engineer, vilket kan sammanfattas som utveckling av produkt- och serviceinnovationer. Vi tar fram smarta lösningar med tanke på våra kunders framtid. Mitt jobb är att tillföra en traditionell bransch något nytt, såsom lösningar som ökar säkerheten, genom att identifiera och mäta tätningar på plats, säger Jaakko Niukkala.

Ett verktyg för materialval är under konstruktion

Idéerna till innovationerna föds antingen ur kundernas önskemål, av TT Gaskets övriga anställda eller Jaakko själv. Utvecklingen och implementeringen av lösningarna kräver aktivt nätverkande och lämpliga partner.

– Vi utvecklar för tillfället ett verktyg för materialval, som vi förhandlar om med IT-tjänsteleverantören, och eftersöker perspektiv från olika aktörer. Tanken är att hjälpa till med valet av tätningsmaterial via nätet, så att kunden får svar när hen behöver det, med hänsyn till processens förhållanden och medium. Verktyget planeras lanseras under höstens Underleverantörsmässa.

TT Gaskets mål må finnas utomlands, men för pilotprojekten sökes samarbetspartner främst från Finland. Materialvalsverktyget möjliggör kontakt med låg tröskel och innebär samtidigt ett steg mot e-handelstänkande.

– Vi utvecklar verktyget på ett sådant sätt att vi direkt kan rekommendera en produkt enligt specifikationerna. Innovationerna präglas av framsteg som görs ett i taget. Med små men säkra steg framåt, utan att ta vatten över huvudet. Samarbetet inleds först med mindre kunder, sedan större och slutligen siktar vi på utlandet, beskriver Jaakko utvecklingsarbetet.

Långsiktigt arbete kräver tålamod

Jaakko tenderar att under dagens lopp reflektera över målen för nästa dag. Det mångsidiga arbetet inkluderar förberedandet av dokument, testrapporter och finansieringsansökningar, möten med kunder eller partner, övervakningen av projekt och produktionen av innehåll för intranet och av att skriva en blogg för TT Gaskets hemsida.

– Vi har nya, utmärkta TT Lab-anläggningar, där jag ibland utför fysiska tester på material provers funktionalitet med hjälp av en testfläns eller hydraulisk press. Jag deltar också som expert i interna projekt, såsom vårt solktraftverksprojekt, vilket gör oss till de första i världen som tillverkar tätningar med solenergi.

– Ibland deltar jag tillsammans med ansvariga säljare i kundmöten för att berätta om den mer tekniska sidan av en ny tjänst. TTG Smart Gasket är en tjänst för identifiering, övervakning och mätning av tätningar, och TTG Smart Tracking förhindrar förfalskningar genom reservdelsspårning. Jag motiveras i mitt arbete av problemlösning och av att utveckla något nytt. Mitt långsiktiga mål är att revolutionera hela packningsvärlden.

Som en rolig detalj berättar Jaakko att hans mor började jobba på samma företag när Jaakko bara var fem år gammal. – Min mor gick i pension när jag gjorde min avhandling. Som barn förstod jag inte ett dugg om tätningar, och nu försöker jag minska det repetitiva i hennes arbete genom att automatisera det hon en gång gjorde.

Arbete och fritid i harmoni

Hos TT Gaskets sitter vi i samma båt, arbetet utförs i god anda och med rätt inställning och bra humor. – Vi känner varandra och vet vem som är ansvarig för vad. Vi har lyckats med vår rekrytering, och man litar på arbetstagarna genom att ge dem frihet och ansvar. Jag har själv diskuterat med min handledare om att jag skulle kunna avancera till en chefsposition. När innovationsverksamheten expanderar behöver vi förr eller senare mer hjälp. Vi har också positiva erfarenheter av till exempel praktikanter.

– Förutom på arbetet är jag också aktiv på fritiden. Jag har i tjugo års tid innehaft i olika roller inom scout verksamhet. Dessutom är fotbollen min hobby på många sätt, på planen, vid plankanten och på läktaren.

– Ett husköp i slutet av förra året håller mig upptagen på hemmaplan. Renoveringen av övervåningen och köket slutfördes i början av året, med undantag för toaletten. Täckdikningen är klar och till följande förflyttar vi oss ner till bastu-tvättrum-gillestugan, där förberedelserna redan är på god väg. Sommaren spenderas bland annat på scoutläger i Lappland, samt naturligtvis med renovering och fotboll. När jag var i Lappland och vandrade förra sommaren trodde jag att det regnade när myggorna smattrade mot tältduken, skrattar Jaakko.