Bakom Packningarna

Expertintervju:

“En fantastisk inblick i den inhemska industrin”

Petri Lehtinen inledde sin karriär hos TT Gaskets redan år 1998. Petri Lehtinens väg från försäljningsingenjör till produktinnovationschef har lärt honom att leda andra och förhandla om tidtabeller. Vardagen innehåller lika mycket glädje över framgång, utmaningar som roliga tillfälligheter.

– Under mitt första år hos TT Gaskets deltog jag i en prisförhandling i ett kärnkraftverk. Prislistan inkluderade minst 600 packningsprodukter, som under åren tillagts och beräknats lite si och så av av olika människor. Samarbetspartnern ställde mig plötsligt frågan om jag råkade ha en råvaruprislista i min portfölj. Han bad mig att beräkna priserna på olika de olika packningarna utifrån den. Lyckligtvis visade sig mina beräkningar vara ungefär desamma som i vår prislista. En erfaren veteran testade verkligen förmågan hos en nykomling, skrattar Petri Lehtinen vid minnet.

En erfaren expert som stöd inom försäljning och innovation

Petri sommarjobbade som ung i Sverige med att plantera skog för en släkting. Den unga mannen som studerade till HVAC-tekniker utförde också underhåll av fastigheter, från gräsklippning till målning av mattställningar.

– Sedan fick jag anställning som försäljningsingenjör hos TT Gaskets och på den vägen är jag. Jag har vid sidan om mitt arbete genomfört flera yrkesutbildningar. Så småningom fick jag mer ansvar i positionen som försäljningschef. Idag ansvarar jag för den inhemska försäljningen och leder försäljningsteamet.  

I rollen som produktinnovationschef styr Petri innovationerna i rätt riktning.

– Vi tänker i kreativa banor på vad som behövs på marknaden och hur vi kan förnya oss. Vår senaste nya tjänst är TTG Smart Tracking, som gör det möjligt för kunden att enkelt spåra reservdelarnas positioner och äkthet över hela världen. Just nu har vi på prototypstadiet något som kallas TTG Smart Gasket och är relaterat till ökad säkerhet, avslöjar Petri.

– Mångfalden av uppgifter utgör utmaningen men också rikedomen i mitt arbete. Att få alla möten att passa in i kalendern och samtidigt stödja försäljnings- och innovationsteamen på bästa möjliga sätt kräver prioritering. Jag är involverad i många projekt, från utvecklingen av försäljningens funktioner till investeringar i produktionens maskiner. Jag utför också i mån av tid operativt arbete, för att behålla touchen, och underlätta för andra under toppar eller semesterperioder.

“Vi värdesätter vår personal”

I vardagen tycker Petri mest om att arbeta med människor, helst ansikte mot ansikte.

– Min arbetsbild har förändrats mycket under årens lopp, men jag tycker fortfarande om att ha att göra med människor. Allt jag kan säga är att min arbetsgivare är enastående. Generationsförändringen som ägde rum i familjeföretaget gjorde Matti Arpiainens son Aleksi Arpiainen till VD. Fina, traditionella värden överfördes från far till son. De gemensamma värdena är en viktig faktor som bidrar till den goda andan i teamet.


Även om Petri ansvarar för den inhemska försäljningen har han också sina egna kunder i Centraleuropa och USA. Från Amerika finns det gott om minnen, bland annat av en matförgiftning strax före ett flyg och ett möte med den lokala polisen.

– Jag körde en gång med ont om tid till en kunds fabrik i Syd-Carolina. Jag följde navigatörens anvisningar, även om vägen var ganska liten och fabriken inte var synlig. Jag märkte med hjälp av en trafikskylt att vägen slutade. Jag ville inte försena mig genom att leta efter en ny rutt. Där – i mitten av ingenstans – låg det bommar för vägen och poliser som satt och åt i sin bil. De stoppade mig som på film, med sirener och blåljus. Historien slutade lyckligt, men jag kommer aldrig att glömma den olyckliga lilla vägstumpen.

Naturen ger avkoppling

Petris hobbyer är naturnära. I Lappland ligger vandring, båtliv och jogging med Bernhardinerhunden Väinö nära hjärtat, liksom gemensamma resor med familjen.

– Barnen har redan flyttat hemifrån, men tidigare gjorde vi många utlandsresor. Den senaste upplevelsen är en resa som företogs med en husbil som hyrdes förra sommaren. Vi reste 3000 kilometer inom Finland. Jag blev emellertid inte övertygad om att köpa min egen husbil, men kan tänka mig att köpa en ny båt. – Jag kan rekommendera TT Gaskets som arbetsplats om man är det minsta intresserad av teknik. Mitt eget ansvar har vuxit med åren och jag får utvecklas i en respekterad position. Våra packningar används över hela världen, inom alla typer av industrier, och även om vi är en mindre aktör, handlar vi med världens största företag, utöver företagen i Finland, sammanfattar Petri.